Home > Wedstrijden - Kunstijs > verslag clubkampioenschappen 2012/2013

verslag clubkampioenschappen 2012/2013

Tijdens mijn tas inpakken voel ik de spanning op komen, ‘waarom word ik toch altijd gespannen voor de clubkampioenschap’ vraag ik mezelf af. Omdat ik kan winnen? Omdat er nooit duidelijk is wie echt de beste is? Feit is dat de verschillende elk jaar dichter bij elkaar komen te liggen, met het afmelden van John van Dijk was helaas de kampioen van 2011/2012 niet aanwezig. Jammer want het was een spannende strijd geworden tussen de regerend algemeen clubkampioen en zijn naaste uitdagers, Tom Kant, Gijs Roos en mijzelf.

Wetend dat John er niet was stond het grootste gevaar nog altijd naast me bij de start van de 500 meter. Met de nadruk bij de start, Gijs heeft zich dit jaar definitief ontwikkeld tot een goede sprinter en het aantal startjes van mij zijn dit jaar op 2 handen te tellen. Dan is het niet verbazingwekkend dat zijn PR bijna een seconde sneller is en dat ik moet oppassen om niet direct na 100 meter op een halve seconde gezet te worden. Een halve seconde is niet alleen een groot gat maar ook levensgevaarlijk met start in de binnenbaan en een kruising die volgen. Rijdend naar de start heb ik dat alles doorgenomen, langzaam zak ik in als de starter “klaar” zegt. Terwijl Tom Kant en Tim Roos hun eerste bocht in duiken voor hun 500 meter rit. Gefocust wacht ik op het startschot van de starter… PIEP… In één keer knallen Gijs en ik tegelijk weg en trekken 30 meter tegelijk op. Vervolgens glijdt Gijs langzaam bij me weg, MEE! MEE! MEE! schreeuwt mijn hele lichaam. Na 100 meter lig ik 3 tiende achter terwijl ik zonder erbij na te denken volle bak de binnenbocht in vlieg. Hard de kruising over, niet wetende wat er achter me gebeurd. Rij ik alleen maar als opgejaagd wild zo snel mogelijk naar de buitenbocht. Gijs is inmiddels als een leeuw bovenop zijn prooi gedoken en schijnt bijna gelijktijdig met me de bocht in te vliegen. Heel Landsmeer heeft me al afgeschreven, Gijs gaat ruim deze 500 meter winnen. Ik krijg er niks van mee en rij een perfecte buitenbocht, hierdoor draai ik 180 graden weer terug naar de finish. Samen met mij en Gijs draaien mijn kansen door deze bocht ook 180 graden, waar Gijs voor de bocht de beste papieren had. Heb ik het door mijn bocht voor elkaar gekregen om bijna gelijktijdig de bocht uit te komen. Tot groot verbazing van iedereen langs de kant glij ik langzaam in de buitenbaan naar Gijs toe. Uiteindelijk geef ik 18 honderdste van een seconde toe op Gijs. YES! Ik weet het meteen met de 40,13 van Gijs en 40,31 van mij wordt dit een hele spannende 1500 meter. Een strijd van man-tegen-man voor het clubkampioenschap of Tom Kant moest uit zijn slof schieten. Hij liet zien dat hij eraan komt en werd keurig 3de in een tijd van 41.16.

Helaas viel Gijs tijdens een echt man-tegen-man gevecht op zijn 1500 meter waardoor hij was uitgeschakeld voor de titel. Hopelijk hersteld hij voorspoedig. Ik rijd mijn rit uit in 2.06.11 wat me de winst opleverde op de 1500 meter en het clubkampioenschap, Tom werd keurig 2de op de 1500 meter in een tijd van 2.06.74 wat hem ook de 2de plek opleverde in het algemeen klassement.

Dames

Waar bij de heren de verschillen bij de top steeds kleiner worden de afgelopen jaren groeit ook bij de dames de spanning steeds meer. Dit jaar pakte Lisa Roos brutaal de 500 meter en ging met een voorsprong van bijna 1,5 seconde de 1500 meter in ten opzichte van Imme Kampen. Echter hierop sloeg Imme toe met een sterke tijd van 2.17.17. De opgebouwde buffer van Lisa werd hierdoor teniet gedaan, Lisa antwoorden namelijk met een tijd van 2.25.39. Dit was niet goed genoeg om de regerend clubkampioen van 2011/2012 te verslaan. Zodoende werd ook dit jaar Imme Kampen algemeen clubkampioen bij de dames. Maar ook hier worden de verschillen langzaam kleiner…

Voor de gehele uitslag en de diverse clubkampioenen per categorie kunt u kijken op: http://inschrijven.knsb.nl/upload/html_files/AM2012_AM105_kla.htm

 

Swen Faber – algemeen clubkampioen heren 2012/2013