Home > Geen categorie > Swen Faber vormt nu in z’n eentje een ploeg

Swen Faber vormt nu in z’n eentje een ploeg

Hij eindigde op de 29e plaats in het B-peloton, maar schaatser Swen Faber was vooral blij dat hij de openingsmarathon in Amsterdam kon uitrijden. De Landsmeerder – morgen wordt hij 28 – vormt tegenwoordig een ’eenmansploeg’ onder de naam van Loon Salarissoftware.

Het ellendige verhaal van de rijder is wel bekend. Drie jaar geleden werd Faber zwaar getroffen door blessureleed. Na veel onderzoeken bleek een slagader in zijn lies afgekneld te zijn tijdens het schaatsen, waardoor zijn been onvoldoende doorbloed raakte, met kracht- en coördinatieverlies tot gevolg. Met een operatie leek de kwetsuur verholpen, maar de problemen keerden opnieuw terug, mede door het aannemen van een andere lichaamshouding. Uiteindelijk zou de rijder van – destijds – Skate4AIR weer pijnvrij rondrijden, totdat begin dit jaar de klachten terugkeerden.

,,Op de Weissensee kreeg ik weer last van dat been’’, vertelt Faber, die tot aan zijn blessure op het hoogste landelijke niveau reed, maar sinds twee jaar in de beloftendivisie (feitelijk het B-peloton) zijn rondjes schaatst. ,,Ik kwam tot de conclusie dat ik er niet meer alles voor kon geven en dus ook niet meer voor de ploeg kon rijden. Ik heb al mijn activiteiten voor Skate4AIR teruggegeven, nadat ik voor dit huidige seizoen nog alles had geregeld’’, aldus de rijder die tevens ploegmanager was en dus de faciliteiten regelde en de gesprekken met de sponsors voerde.

,,Prioriteit was om mijn rechterbeen weer goed te krijgen. Ik had er namelijk ook in het dagelijks leven last van. Dat ging goed, want in de zomer was ik pijnvrij. Met sporten had ik nog wel last, maar met de fysio ben ik gewoon verdergegaan met het herstel. Ik wilde toch blijven schaatsen en heb me weer opgegeven bij de beloften. Als ik zin heb, kan ik gewoon met de jongens van mijn oude ploeg meetrainen.’’

Vergoeding
In Landsmeer vond hij het bedrijf Loon Salarissoftware bereid om zijn schaatspak te vergoeden, uiteraard met naamsvermelding. ,,Daarnaast stelt de sponsor mij in staat om aan de competitie mee te doen en te trainen’’, zegt Faber die in het dagelijks leven veertig uur per week als implementatieconsultant werkzaam is bij Centric in Almere.

Zaterdag verscheen hij weer aan de start bij de eerste wedstrijd om de KPN Marathon Cup. ,,Ik was blij dat ik de wedstrijd kon uitrijden en dat ik in de top dertig reed. Ja, ik voel nog wel pijn. Dat komt natuurlijk ook doordat ik qua training en dus ook qua conditie nog niet op het juiste niveau ben. Maar we blijven bezig en uiteindelijk is het doel om deze winter te kunnen schaatsen zonder dat ik last krijg van mijn been.’’

 

Bron: Noordhollands Dagblad

Door: Hans Wierstra

Foto: Ella Tilgenkamp