Home > Schaatsnieuws > Swen Faber tweede op eerste marathon natuurijs!

Swen Faber tweede op eerste marathon natuurijs!

De eerste marathon op natuurijs is dinsdag in Noordlaren gewonnen door Erik-Jan Kooiman. Bij de wedstrijd in de C1-klasse was hij in de sprint te snel voor Swen Faber en Andres Landman.

Natuurijsmarathon Noordlaren Fotoserie
Kooiman is de zoon van Jan Kooiman die bij de Elfstedentocht van 1985 als vierde eindigde. Evert van Benthem was in dat jaar de snelste.
Bij de C2-rijders was Gerald Bos de snelste. Hij kwam solo over de finish in het Groningse dorp. De eerste plaats bij de dames ging naar Marita Hut voor Hilde-Marije Dijkstra en Marleen Molenaar.
In eerste instantie werd Kimberly Hoekstra gehuldigd als nummer drie, maar zij moest haar bloemen weer inleveren en genoegen nemen met plek zeven.
Rudi Groenendal ging er bij de veteranen met de zege vandoor. De 41-jarige schaatser die vorige week de Open Nederlandse titel prolongeerde, was na een klein uur de rapste in een kopgroep van zes man. René van der Meulen en Sjouke Hellinga werden tweede en derde.
Primeur
Noordlaren had de primeur om de eerste marathon op natuurijs van deze winter te kunnen organiseren. Aan de wedstrijd deden de toprijders niet mee.
In goed overleg werd besloten dat zij zich zouden richten op het Open NK en de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee die woensdag en zaterdag verreden worden.
Er waren 700 toeschouwers in Noordlaren. Over de media-aandacht had voorzitter van ijsclub de Hondsrug Jan Geert Veldman geen klagen. “Er waren zelfs meer cameramensen en journalisten dan vorig jaar toen we ook de primeur hadden.”