Home > Geen categorie > Schaatser van de maand november: Tim Wals

Schaatser van de maand november: Tim Wals

Ik ben Tim Wals, geboren in Zaandam. Ik ben 16 jaar oud, en zit nu in het laatste jaar van de vmbo-t op het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam. Ik word op dit moment getraind door Dirk van de Velden bij de selectie Amsterdam. Dit is het eerste jaar dat ik bij Dirk train. Hiervoor heb ik twee jaar bij de C-selectie getraind. In de winter train ik 3x per week op de Jaap Edenbaan en in het weekend vaak wedstrijden. In de zomer trainen wij veel meer en zijn wij vaker weg op trainingskamp.


Ik was 6 jaar oud toen ik begon met jeugdschaatsen bij IJsclub Hard Gaat Ie. Mijn vader was toen één van de begeleiders bij de ijsclub waarvan ik toen de eerste beginselen van het schaatsen heb geleerd. Toen ik pupil B was begon ik heel af en toe op de zondagochtend een wedstrijdje te rijden en toen ik pupil A was begon ik de wedstrijden echt leuk te vinden en ging ik ook vaker rijden. Die laatste twee jaar heb ik les gekregen van Ans Gerritsen en heb daar twee geweldige jaren gehad en veel geleerd.  Toen reed ik dat seizoen goed genoeg om als C1 in de selectie te mogen. Bij de C1 begon het allemaal wat serieuzer te worden, wat inhield meer trainen, zowel in de winter als de zomer. Toen ik zelf in de selectie zat heb ik ook nog twee jaar jeugdschaatsen gegeven, samen met Marjolijn Wolthuis op zaterdagochtend. Dat vond ik erg leuk en gezellig, maar ik kreeg het drukker met school en moest er daarom mee stoppen.


Ik train heel gevarieerd,  zoals sprint, langere afstanden en duurtrainingen. Sinds dit jaar mag ik wedstrijden rijden tot maximaal 3 km. Het leukst vind ik de afstanden langer dan de 1000 meter omdat me dat het beste ligt. Ik ben geen sprinter, dus de 500 en de 1000m is niks voor mij. Hoe langer de afstand is hoe lekkerder en beter ik ga rijden, en heel af en toe worden wij in de gelegenheid gesteld om met goedkeuring van de trainer een marathonnetje te rijden.


Mijn meest bijzondere ervaring van het schaatsen is niet op een kunst ijsbaan maar in het Ilperveld. Wij waren met een ploegje vrienden en ouders zoals mijn vader, Jan Paul, Martin, Cees enzovoort aan het rijden in het Ilperveld, toen plotseling Cees en vervolgens mijn vader door het ijs zakte. Het was wel schrikken maar achteraf hebben wij er bijzonder om kunnen lachen.
Ik heb vroeger naast het schaatsen nog op twee andere sporten gezeten, namelijk  atletiek en tennis.  Met tennis was ik na een jaar al gestopt, want ik vond het eigenlijk helemaal niks en atletiek heb ik iets van drie jaar op gezeten, en altijd meegedaan aan de Twiskemolenloop.


Ik train de zomer gewoon door en dan gaan wij hardlopen, wielrennen, skeeleren,  krachttraining en soms shorttracken. Op vakantie neem ik meestal mijn fiets mee en dan train ik met mijn vader heel af en toe in de bergen van Frankrijk. Verder ga ik graag met de fietsploeg van Hard Gaat Ie mee met de ronde van Noord-Holland en de Gerrie Kneteman Classic.   

Mijn persoonlijke records:

100m: 12.04 (opening 500m: 11.3)
300m: 27.15
500m: 42.14
700m: 1.00.24
1000m: 1.24.32
1500m: 1.09.72