Home > Geen categorie > Schaatser van de maand Mei: Martin Heerma

Schaatser van de maand Mei: Martin Heerma

Mijn naam is Martin Heerma, ik ben 42 jaar oud en ik ben best wel een fanatiek schaatser. Naast schaatser ben ik ook nog man van Simone en vader van Quinten (12), Julian (10) en Sophie (5). Verder heb ik de afgelopen 15 jaar voor De Nederlandsche Bank gewerkt en vanaf 1 mei werk ik bij het Ministerie van Financiën. Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam. Ik ben lid van HGI geworden toen mijn zoontjes daar ook gingen schaatsen.

In mijn jeugd heb ik altijd – ook – fanatiek aan judo gedaan. En eigenlijk schaats ik pas relatief kort. Ik ben begonnen met schaatsen na de geboorte van Quinten, toen was ik dertig jaar. Een vriend die bij ons op kraamvisite was vroeg of ik zin had om mee te gaan schaatsen. Elke week op zaterdagochtend om zeven uur stond ik op het ijs van de Jaap Edenbaan. En ik vond het leuk! Na twee jaar wilde ik ook wel mee gaan doen aan wedstrijdjes en ben ik op de dinsdag en vrijdag gaan trainen. Zo is het begonnen.

unnamed (1)Op mijn eerste wedstrijd reed ik 52s over 500m en 2m45s over 1500m. Sindsdien ben ik harder gaan trainen en zijn mijn schaatstijden steeds beter geworden. Na een aantal jaren werd ik voor het eerst uitgenodigd voor het NK Masters en nam ik deel aan het WK Masters Allround in Baselga. Op dat laatste toernooi werd ik gediskwalificeerd voor het omverrijden van een pionnetje. Daar baalde ik toen enorm van, maar er zat ook een positieve kant aan dit toernooi. Ik kwam namelijk in aanraking met schaatsers die op het selectie-uur mochten trainen. Toen heb ik een brief geschreven aan de Baancommissie of ik ook op dat uur mocht komen trainen. Gelukkig stemden ze daar mee in!

Op dat uur stond een goede trainer en trainde ik samen met jongens en meisjes zoals Swen Faber, Gijs en Lisa Roos. Dat was zwaar, maar het heeft me enorm geholpen om sneller te kunnen schaatsen. Aan het einde van dat seizoen werd ik derde op zowel het NK Masters als het WK Masters Allround. Het WK werd gehouden in Calgary.

Het leuke van de Master toernooien is dat je een heleboel andere fanatieke en oudere schaatsers tegenkomt. Een van deze schaatsers was Marco Roos. Samen met o.a. hem is toen in Calgary het idee ontstaan van Loon Masters Amsterdam. Een team van Master schaatsers die samen hard willen trainen om beter te worden. Samen met deze groep hebben we de afgelopen jaren geskeelerd, krachttraining gedaan, gefietst en geschaatst. Dit alles onder begeleiding van goede trainers. Elk van deze jaren heb ik op het podium gestaan van NK en/of WK Masters Allround of Sprint. Helaas nooit goud, maar altijd tweede of derde. Ook heb ik in de afgelopen jaren PR’s, clubrecords en baanrecords geschaatst.

Tijdens het afgelopen seizoen heb ik besloten om het rustiger aan te gaan doen met schaatsen. Het kost me namelijk veel tijd om goed en hard te trainen. En deze tijd wil ik ook gaan besteden aan andere leuke dingen. Ik ga zeker niet stoppen, maar wil anders gaan trainen en schaatsen, bijvoorbeeld door marathons te gaan rijden. Daar heb ik veel zin in!

Mijn PR’s:
100m              11,24
300m              26,22
500m              39,87
700m              55,95
1000m           1.18,61
1500m           1.58,04
3000m           4.09,22
5000m           7.16,60
10000m         15.57,70