Home > Geen categorie > Schaatser van de maand mei: Marjolijn Wolthuis

Schaatser van de maand mei: Marjolijn Wolthuis

Schaatser van de maand, wat een eer! Zoveel schaats ik zelf niet meer, helaas. Gelukkig sta ik nog wel veel op de baan en probeer ik anderen te begeleiden en te enthousiasmeren voor deze fantastische sport. Ik ben Marjolijn Wolthuis en trainer bij Hard Gaat Ie. Op de zaterdag bij het jeugdschaatsen en op de dinsdagavond bij de pupillen op het (wedstrijd)trainingsuur.

In 1984 werd ik als 6-jarig meisje lid van Hard Gaat Ie. We hadden toen achter elkaar goede schaatswinters gehad, waardoor ik al kon schaatsen en meteen op noren mocht beginnen bij het jeugdschaatsen. Daar was ik natuurlijk heel trots op, want in die tijd was dat niet standaard. Twee seizoenen was Jeffrey Pommerel mijn trainer bij het jeugdschaatsen, daarna Geert Houwer en als laatste Martin de Vries. Ik ging elke zaterdag met veel plezier. De trainers hebben mij allemaal op hun eigen manier beïnvloed.

Nu sta ik zelf als trainer bij het jeugdschaatsen, inmiddels al bijna 20 jaar. Samen met mijn fantastische collega jeugdschaats-begeleiders, die in het seizoen er elke zaterdag weer belangeloos staan, hoop ik het plezier in sport, en in het bijzonder in schaatsen, door te geven aan de kinderen die we les geven.

Naast het jeugdschaatsen op zaterdagochtend geeft Hard Gaat Ie tegenwoordig ook skeelerles aan jeugd. Op de dinsdagavond kan je mij en een gezellige groep jeugdschaatsers en pupillen onze rondjes zien maken in het Twiske. Hopelijk in t-shirt in het zonnetje, hèt voordeel van skeeleren. Ik heb namelijk een hekel aan koude handen en voeten, wat helaas nogal eens voorkomt bij het schaatsen. Gelukkig doen we met deze leuke ijsclub meer activiteiten in de zomer, zoals fietsen maar ook het jeugdweekend. Alweer 16 jaar geleden wilde René Koning en ik het makkelijker maken voor jeugdschaatsers om door te stromen naar het wedstrijdschaatsen. Alvast de kinderen leren kennen die aan wedstrijdschaatsen doen, een band creëren door gezellige activiteiten, dat leek ons een juiste manier. Zo zijn we gestart met het jeugdweekend. Eerst met Pinksteren en later een weekend in juni. Elk jaar vind ik het weer ontzettend leuk om met een groep van zo’n 45 kinderen op stap te gaan en met een enthousiast team van jeugdschaatsbegeleiders en andere Hard Gaat Ie-ers een sportief en gezellig weekend te organiseren. Tegenwoordig gaan ook twee van mijn eigen kinderen mee, als ik dan zie met wat voor plezier ze bezig zijn en hoeveel vrienden ze er aan over houden op de ijsbaan, dan weet ik weer waarom ik het doe.

Het meest geniet ik ervan als de oudere kinderen de jongere kinderen in hun team op sleeptouw nemen, ze motiveren en betrekken bij opdrachten. Veel van deze kinderen kwamen zelf als kleintje van 9 voor het eerst naar het jeugdweekend en nu hebben zij zelf de rol als oudste, dan zie je ze echt groeien.

Wat is er leuker dan kinderen te zien groeien, ieder op zijn eigen manier. Bij de pupillen van het wedstrijdschaatsen zie je dat zo goed. Je bent niet alleen bezig met techniek, maar ook met het leren rijden van een wedstrijd, het omgaan met spanning en het omgaan met elkaar. Kop over kop rijden, samenwerken en elkaar kritisch en positief verder helpen. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat ik leraar geworden ben. Mede door het lesgeven bij het jeugdschaatsen, koos ik ervoor om leraar te worden op een Montessori basisschool.

Schaatsen blijft een mooie sport. Ik heb heel wat sporten gedaan maar schaatsen blijft toch altijd. Als jeugdschaatser één keer in de week, als wedstrijdschaatser vijf keer per week en nu als trainer twee keer in de week. Hard Gaat Ie gaat al lang met me mee. Drie van mijn vijf kinderen schaatsen inmiddels ook, dus wie weet wat de volgende generatie gaat doen. Hard Gaat Ie is toch echt mijn club!

Ik hoop dat we als schaatsers deze sportieve en gezellige club verder kunnen brengen, dat er voldoende nieuwe vrijwilligers blijven komen zodat de club al deze fantastische activiteiten kan blijven doen en we steeds meer jeugd en volwassenen met het Hard Gaat Ie schaatsvirus kunnen besmetten. Het is best een leuk virus, dat een heel leven mee kan.

Marjolijn Wolthuis