Home > Verslagen > Schaatser van de maand maart: Emma Kant

Schaatser van de maand maart: Emma Kant

Mijn naam is Emma Kant, ik ben 13 jaar en ik zit op Damstede in de 2e klas van het VWO. Ik ben geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in Landsmeer. Ik kom uit een sportief gezin met 2 oudere broers, Tom en Max. Vanaf het moment dat ik kon lopen ging ik al met mijn moeder naar ouder & kind gymnastiek en verder was het regel, dat wanneer wij als kinderen oud genoeg waren we onze zwemdiploma’s gingen halen en daarna de schaats- en zeildiploma’s. Ik ben altijd gek op sporten geweest en deed ook nog aan turnen, atletiek en skeeleren, maar mocht tot op de dag van vandaag nooit meer dan 4 keer in de week trainen. Schaatsen en atletiek werden uiteindelijk mijn favoriete sporten en die waren gelukkig goed te combineren.

Emma 3e alloverIk schaats al vanaf mijn 6e en op mijn 8e ben ik als E-pupil begonnen met wedstrijdschaatsen, omdat mijn broers dat eigenlijk ook al deden. Ik schaatste tot dit seizoen nooit meer dan 2 keer in de week op de Jaap Edenbaan. Mijn eerste trainer bij IJsclub Hard Gaat Ie was Dries Bakker. De 5 jaren dat ik pupil was, is een mooie tijd geweest. Ik plaatste me voor alle Nederlandse Pupillen Toernooien in Groningen en hoorde eigenlijk altijd bij de snelste rijders van de Jaap Edenbaan. Ook vond ik het leuk om eens per 2 weken een jeugdmarathon te rijden en mee te doen aan het NK Jeugdmarathon. In de zomer verruilde ik het schaatsen voor het skeeleren. Ik was lid van Skeelerclub Purmerend. Ook deed ik met mijn atletiekvereniging Lycurgus uit Krommenie regelmatig mee aan wedstrijden. Mijn favoriete onderdelen waren de cross, de middellange loopnummers en speerwerpen. Afgelopen 2 jaren werden we met de D-junioren zelfs Nederlands Kampioen. Als het even uitkomt dan doe ik ook graag mee aan de Twiskemolenloop.

DSC_8110-1Vorige zomer is het allemaal wat anders geworden en moest ik meer keuzes gaan maken.Vanaf 1 mei 2014 ben ik gaan schaatsen bij Team Gobad, waar mijn broers ook met veel plezier geschaatst hebben. Mijn oudste broer Tom vertrok naar Jong Oranje in Heerenveen en mijn andere broer Max verkoos het voetballen boven het schaatsen. Bij Gobad kreeg ik een compleet zomer- en winterprogramma aangeboden, maar ik koos er in eerste instantie voor om alleen de wieler- en skeelertrainingen te volgen, zodat ik ook nog 2 trainingen bij Lycurgus kon doen. Gobad heeft een erg gezellige en goede meidengroep. Dit schaatsseizoen debuteerde ik bij de C-junioren (C1) en ben ik er vol voor gegaan. Onder leiding van Gobad trainers Peter Bos en Tom Hoekstra ben ik 3 keer in de week gaan schaatsen. Het seizoen verloopt tot nu toe heel goed. Op de Gewestelijke wedstrijden heb ik een paar keer podium gereden en ik plaatste me rechtstreeks voor het NK, waar ik 13e werd. Ook wist ik een aantal baanrecords te verbreken. Mijn droom is eigenlijk net als bij andere schaatsers om de top te halen. Maar ik ben nog jong en er is een lange weg te gaan. Ik heb niet echt een idool, maar mijn broer Tom is wel een voorbeeld voor mij. Het seizoen zit er bijna op, nog een paar mooie evenementen te gaan. Dan gaan we de zomerperiode weer in en kan ik weer genieten van atletiek en leuke andere trainingen waaronder skeeleren en wielrennen om weer een goede basis te leggen voor een nieuw winterseizoen als tweedejaars C-junior (C2).

Mijn persoonlijke records:

100 m: 12.00 (11.71 bij opening 500m)
300 m: 28.78
500 m: 43.32
700 m: 1.02.24
1000 m: 1.26.66
1500 m: 2.15.41
3000 m: 4.47.83