Home > Geen categorie > Schaatser van de maand juni: Haijo van der Werf

Schaatser van de maand juni: Haijo van der Werf

Ik woon vanaf mijn kleutertijd in Landsmeer en heb mezelf op jonge leeftijd schaatsen geleerd achter een stoel op houten doorlopers. Dit gebeurde in de jaren 50 naast mijn ouderlijk huis in de Fuutstraat op de Gortersloot (wij waren daar de eerste bewoners). IJsclub Hard Gaat Ie had nog geen ijsbaan, maar zette bij strenge winters een baantje uit met wat verlichting en muziek. Dat was vaak op de Laansloot en bij heel strenge winters op de Breek. De voorzitter was de lokale groenteboer.

Op 10-jarige leeftijd, in de strenge winter van 1963, heb ik bij HGI mijn schaatsvaardigheidsdiploma gehaald op de Breek. In die tijd zijn mijn ouders lid geworden en daarmee ben ik dan ook ruim een halve eeuw lid van HGI. Het diploma staat in het jubileumboek van HGI en is ondertekend door Bram Kieft en de heer Kamstra.
Op mijn twaalfde kreeg ik combi-noren (houten noren met hoge noren ijzers) en met mijn zestiende hoge noren die alleen met natuurijs uit de kast kwamen. Pas op mijn dertigste ging ik voor het eerst op kunstijs schaatsen. In de tijd van Aafje Houwer (1985) ben ik bij HGI op de Jaap Edenbaan gaan trainen. Vanaf het begin ben ik marathons gaan rijden. Het langebaanschaatsen vond ik maar niks. Eén van de eerste trainers was Hans Verkaick en nu word ik getraind door Arjan Schreuder. Hij traint een marathonploegje samen met wat rijders van IJsclub Jaap Eden, Hoger-op, STG Waterland en HGI.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Business Development manager in de Offshore. Jarenlang heb ik de jongste kinderen van HGI les gegeven op de zaterdagmorgen op de krabbelbaan en heb het genoegen gehad om 15 jaar lang de voorzittershamer van de mooiste ijsclub van Nederland te mogen hanteren.

Ik rijd al ruim 30 jaar marathons in de Amsterdamse baancompetitie en de laatste decennia doe ik ook mee aan 6-Banenwedstrijden (vanwege tijdgebrek heb ik nooit landelijk willen rijden). Mijn voorkeur gaat uit naar natuurijswedstrijden. Ik heb dan ook meegedaan aan veel ONK wedstrijden in Oostenrijk, diverse klassiekers, twee Elfstedentochten (als toertocht) en heb vanaf 1996 (Ankeveen) geen enkel NK op natuurijs gemist.

In 1997 was ik Amsterdams kampioen bij de Masters en twee jaar terug won ik de Flevobokaal (landelijke competitie voor 55+) in Biddinghuizen. Afgelopen seizoen was ik columnist bij de marathon website schaatspeloton. Momenteel ben ik herstellende van een hartinfarct en train weer om volgend seizoen weer te gaan rijden als veteraan onder de veteranen in de baancompetitie van de M1 in Amsterdam en het 6-Banentoernooi (NH-Utrecht en Den Haag).Ook volg ik een cursus jurylid en een cursus scheidsrechter marathonschaatsen bij de KNSB en hoop me t.z.t. op die manier weer voor de edele schaatssport in te kunnen zetten.

Haijo van der Werf