Home > Geen categorie > Schaatser van de maand januari: Dewi Paardekooper

Schaatser van de maand januari: Dewi Paardekooper

Mijn naam is Dewi Paardekooper, ik ben 19 jaar oud en opgegroeid in Den Ilp. Ik ben momenteel tweedejaars student Aarde en Economie aan de Vrije Universiteit, waar ik naast de ‘gewone’ colleges ook nog regelmatig op veldwerk ga. We boren in de grond, we verzamelen stenen, we gaan vogelspotten en we houden enquêtes en interviews met bewoners en betrokkenen. Daarnaast maken we hele slechte grappen over stenen en zand. Naast mijn studie neemt schaatsen een groot deel van mijn tijd in beslag en in de winter ben ik daarom regelmatig op de Jaap Edenbaan te vinden. Soms om te trainen, maar vaker om les te geven.

Ik ben als klein meisje van 7 begonnen met jeugdschaatsen in de hal, in het groepje van Jelle. Dat schaatsen vond ik wel wat en ik ben er nooit meer mee opgehouden. Na het jeugdschaatsen ben ik doorgegaan met wedstrijdschaatsen, waarbij ik, en mijn altijd ‘supportieve’ ouders elke zondagochtend om kwart over 5 opstond om een wedstrijd te gaan rijden. Het wedstrijdrijden was leuk, maar ik kwam niet hogerop terecht en heb mijn eigen ambities daarom allang opgegeven.

Als 14-jarige moest ik in de derde klas van het VWO een maatschappelijke stage doen, dit heb ik gedaan bij Hard Gaat Ie als instructeur bij het jeugdschaatsen op de zaterdagochtend. In combinatie met die maatschappelijke stage bood de KNSB ons een kans om het diploma Schaatsbegeleider-1 te halen en zodoende ben ik dat gaan doen.

Twee jaar later begon ik met werken bij de Schaatsschool, en tevens met marathon rijden. Het marathonnen ben ik nooit goed in geworden; elke twee weken word ik eraan herinnerd dat ik meer geschikt ben voor de rol van toeschouwer bij marathonwedstrijden. Ik ben niet voor het eindeloos rondjes rijden in de wieg gelegd.

Het lesgeven beviel me wel. Toen er vanuit Hard Gaat Ie de vraag gesteld werd of ik de cursus Schaatstrainer-3 wilde volgen, heb ik gelijk ja gezegd. De minimumleeftijd was 16 jaar en ik was net 16 geworden, dus dat kwam goed uit. Uiteindelijk was ik waarschijnlijk één van de jongste deelnemers aan deze cursus ooit. Ik heb veel nieuwe inzichten verkregen die ik nu gebruik in mijn wekelijkse lessen van de Schaatsschool.

Ook in de zomer doe ik actief aan sport. Ik skeeler, doe aan wielrennen en stap af en toe op de mountainbike. Afgelopen zomer heb ik op vakantie in mijn HGI-outfit (waardoor buitenlanders dachten dat ik een Zweed was) in Frankrijk de Mont Ventoux beklommen met de racefiets, iets waar ik nog steeds met een klein beetje trots op terugkijk.

Op dit moment train ik bij Peter van Niekerk op de vrijdagavond en gaat het, na een paar jaar geen vooruitgang geboekt te hebben, weer beter met mijn snelheid en mijn PR’s. Op de 500 meter heb ik nu 48,81 staan en ik hoop daar dit jaar in het Thialf nog een paar 10’den vanaf te schaven. Dat lijkt me wel een mooi korte termijn doel. Mijn lange termijn doel heb ik gesteld op de Elfstedentocht. Het lijkt me leuk om ooit nog de (alternatieve) Elfstedentocht te rijden. Op de Weissensee, of in Nederland, mocht dat ooit nog gebeuren nu wereldwijd de temperatuur blijft stijgen en Nederland langzaam in een subtropisch gebied verandert.