Home > Verslagen > Schaatser van de Maand (Februari)

Schaatser van de Maand (Februari)

Ik ben Lieuwe Mulder, ben 25 jaar oud en woon in Groningen. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn studie sportmarketing aan de Johan Cruijff University. Een echt idool heb ik nooit gehad, maar als schaatser keek ik graag naar Trevor Marsicano in zijn goede tijd.

Zoals sommigen wellicht gezien hebben ben ik gestopt met schaatsen. Een moeilijke beslissing, maar deze kwam heel natuurlijk voor mij dit jaar. Ik kwam maar niet door de laatste fase van mijn studie heen omdat het schaatsen daarin een te grote afleiding was. Daarnaast is het me de afgelopen jaren niet gelukt om de sprong die ik 2-3 jaar geleden maakte een vervolg te geven. De weken na het NK Sprint is voor schaatsers van mijn niveau die zich niet hebben geplaatst voor de World Cups een rare periode. De hoogtepunten zijn geweest en nu moet je je gaan opladen voor Holland Cups. Op troosteloze banen zonder publiek aan de andere kant van het land, een beetje gechargeerd gezegd. Daarnaast sluit Thialf zijn deuren binnenkort en moet er uitgeweken worden naar het ijskoude Kardinge.

Dit alles heeft mij doen besluiten de schaatsen na het NK Sprint voorlopig in de kast te leggen en mijn studie af te gaan ronden. Ik voel me nu goed bij mijn beslissing maar als het in mei toch weer gaat kriebelen zal ik het zeker niet nalaten een comeback te overwegen.

Toen ik 6 jaar was begon ik met schaatsen bij HGI. Ik kwam in aanraking met schaatsen door mijn moeder, Ants Tilma. Die heeft zelf ook niet onverdienstelijk geschaatst en aan drie Elfstedentochten deelgenomen en gefinisht.

Afgelopen jaren reed ik bij iSkate bij het Beslist.nl Development Team. Met het team trainden we altijd in Thialf, Heerenveen onder leiding van Erwin ten Hove. De 1000 meter is mijn favoriete afstand. Volle bak erin en kapot gaan op de laatste 200 meter. Mijn meest bijzondere ervaring was het NK Sprint in het Olympisch Stadion. Het was een unieke ambiance en ik reed daar drie heel goede races. Het publiek voelde ook echt als mijn publiek als geboren Amsterdammer.

De basis is schaatsen en de schaatsbeweging. In de zomer vervangen we schaatsen door de schaatsbeweging. Dit doen we door schaatsplanken, sprongen en stappen meestal in combinatie met lopen of krachtoefeningen. Daarnaast fiets ik veel. Ik reed af en toe een plaatselijk wedstrijdje op de fiets. Het was sowieso het plan om dat deze zomer wat serieuzer aan te gaan pakken en nu ik gestopt ben met schaatsen is dat nog steeds de bedoeling.

PR’s

100:         10.67 (10.23 op 500m)
300:         24.52
500:         36.31
1.000:    1:10,.89
1.500:    1:52.26
3.000:    4:10.80
5.000:    7:44.04