Home > Schaatser van de Maand > Schaatser van de maand augustus: Jelle Attema

Schaatser van de maand augustus: Jelle Attema

Mijn naam is Jelle Attema, ik ben geboren op 26 februari 1946, en ik woon in Landsmeer. Ik ben gepensioneerd (ex politieman Amsterdam).

Vanaf mijn 5e jaar ben ik begonnen met schaatsen op laarzen en houten doorlopertjes, met 16 jaar de eerste hoge noren van het merk Ving Ballangrud, die kostten destijds 150 gulden (moest ik hard voor werken bij pa). Ik ben in aanraking gekomen met schaatsen in Friesland, op het natuurijs van het IJsselmeer en van de  Dijkvaart. Mijn ouders hadden een boerderij  aan de luwe zijde van de IJsselmeerdijk, de Dijkvaart te Ferwoude, een dorp gelegen tussen Makkum en Workum, waar ik tot mijn 26e jaar gewoond en gewerkt heb. Vanaf mijn 18e tot 26e jaar was ik lid van de SchaatsTrainingGroep Bolsward, trainers o.a. Piet Venema, Sake Santema en Willem Visser. Ik schaatste zowel Kortebaanwedstrijden als Langebaanwedstrijden op natuurijs, vanaf plm.1966 ook op de Thialf ijsbaan Heerenveen. In 1972 ging ik de politieopleiding volgen en werd vervolgens in 1973 als politieambtenaar aangesteld bij de Rijkspolitie Amsterdam, standplaats Landsmeer. Hier was een natuurijsclub met de naam “Hard Gaat Ie” waar ik natuurlijk lid van werd.
In 1978 werd door Aafje Houwer de trainingsgroep van Hard Gaat Ie opgericht, met 12 leden. Ik werd hiervan ook lid. ‘s Winters ging ik eenmaal per week twee uren achtereen trainen op de Jaap Edenbaan en ‘s zomers droogtraining nabij het clubhuis of in het Twiske. Tot 1992  werd aan mij achtereenvolgend training gegeven door Ron Nooitgedacht, Kees Tump, John Schenk, Hans Verkaick en Henk van der Ploeg. Daarna, tot heden, alleen ijstraining door Henk Veen en mijn huidige trainster Ans Gerritsen.

Ik heb in de loop van de tijd in verschillende groepen getraind, eerst op resultaat gericht met deelname aan wedstrijden langbaan op de Jaap Edenbaan, soms marathons (ook op natuurijs) en natuurlijk de clubkampioenschappen. Ik ben nooit Algemeen Clubkampioen geweest, Henk Schaap, Jacob en Cees Louw waren me toen telkens te snel af. Wel  een aantal jaren Veteranen Kampioen van Hard Gaat Ie geweest.  De laatste 10 jaren volg ik 1x per week de dinsdagavondtraining bij de Mastergroep van Ans Gerritsen, en daaraan beleef ik veel plezier…. echter eenmaal niet,  toen ik verleden jaar met het achterhoofd op het ijs viel en even was uitgeschakeld….maar daarvan weer geheel hersteld. Bovendien, voortaan drager van een helm op het ijs, spontaan aangeboden door de HGI trainersgroep….waarvoor dank.

Jelle Attema augustus 2Ik  geef  de jongste HGI kinderen van 5 tot 7 jaar op de zaterdagmorgen schaatsles in de IJshal en ik ben 2x in de week als toerschaatser actief op zondag- en maandagavond, daarbij vaak ook als invalbegeleider. Verder ben ik vanaf 1984 tot heden bestuurslid van Hard Gaat Ie, waarvan 6 jaren in de functie van voorzitter en daarna 23 jaar als wedstrijdsecretaris en nu nog als algemeen bestuurder. Vanaf 2004 zit ik ook als bestuurder/secretaris in de Baancommissie van de Jaap Edenbaan  Amsterdam, samen met nog acht bestuursleden. De baancommissie behartigt, of doet een poging daartoe, de belangen van de verenigingen en van de IJsbaandirectie aangaande  het  regelen van de abonnementen / trainingsuren / wedstrijduren / toerschaatsen en het jeugdschaatsen op de Jaap Edenbaan, alsmede de jurering van onderlinge wedstrijden, maar ook Gewestelijke- en Interclubwedstrijden en de twee Landelijke Marathonwedstrijden.

Ik ben voor die werkzaamheden in 2007 beloond door de KNSB als “Lid van Verdienste”, en in 2011 op voordracht van het bestuur van HGI en bij Besluit van Hare Majesteit de Koningin  benoemd tot “Lid in de Orde van Oranje Nassau” waarbij mij door de toenmalig burgemeester Mewe van Landsmeer op 29 april een lintje met medaille en een draagspeld werden uitgereikt/opgespeld. Toen heel verrassend, maar toch mooie waarderingen voor  vrijwilligerswerk.

Je bent nooit te oud om te leren. Ik krijg nog steeds op het ijs tijdens de “training” aanwijzingen van Ans:…. dieper zitten … let op je afzet …. bijsluiten dat been …. druk op de afzet houden. Als ik dat dan hoor, vind ik dat het technisch nog beter kan, en zal ik daar toch nog enige tijd mijn best voor moeten gaan doen.

Ik heb ook nog hobby’s. Ik ben drie dagen begeleider van mijn twee kleinkinderen Marusha en Remi: naar school brengen en halen, en tussen de middag een boterham met dik beleg geven. Verder lees ik het nieuws uit de dagelijkse kranten en los ik graag de daarin staande diverse soorten puzzels op.
Ook maak in deel uit van het Jurykorps op de Jaap Edenbaan. In het winterseizoen ben ik regionaal starter van de schaatswedstrijden, meestal eenmaal in het weekend zowel op de Jaap Edenbaan als ook op de andere kunstijsbanen in Noord-Holland. Naast starter ben ik ook tijdwaarnemer op de Jaap Edenbaan. Als starter sta je dicht bij de rijders/rijdsters en proef je de sfeer/spanning van de wedstrijd, je beleeft het mee en leert de talenten kennen, met name tijdens de startprocedure.
Nog een kleine hobby van mij is het exploiteren van een moestuin(tje), waarin onder meer stamslaboontjes, stokboontjes, rode biet, rabarber, paprika, peulvruchten, radijs en aardbeien worden gekweekt en vervolgens gegeten, alleen voor eigen behoefte, erg fris en lekker.

Ik heb ook tot  mijn 27e jaar gevoetbald bij de zaterdagmiddag 4e klasse SV Workum. Ik brak in 1973 tijdens een wedstrijd mijn rechter scheen- en kuitbeen en moest een half jaar revalideren, daarna geen voetbal meer. Wel heb ik naast mijn politiewerk nog 12 jaar aan judotraining en -wedstrijden gedaan tot en met de bruine band onder leiding van trainer Martin Kuijk. Ik ben in 1984 nog Algemeen Judo Kampioen van het Korps Rijkspolitie Amsterdam geworden.
Ik fiets graag, zowel op de racefiets maar nog liever op de terreinfiets (ATB). Ik ben twee tot driemaal per week een paar uurtjes zoet in het Twiske met de ATB en doe dan ook de twee “tracks” van 4 km op de Zanddijk en bij Oostzaan. Ik fiets dan op de onverharde paden en op het zand langs de waterlijnen van de vier strandjes. Het Twiske is een prachtig gebied, daarbij  heb ik ook nog oog voor de natuur en de in het Twiske voorkomende vogels: dieren en vee.

Ik prijs me gelukkig met een goede gezondheid, waardoor ik in staat ben om nog (veel) aan sport te doen. Dit jaar heb ik voor mezelf nog een mijlpaal bereikt, namelijk een totaal van 40 “echte Elfstedentochten” uitgereden, alle binnen de tijd van 10 uur en wel 3x op de schaats en 37x  op de racefiets, iets waar ik met enige trots op terug kan zien. Op naar een volgende Elfstedentocht op de fiets, dat zal wel lukken. Maar op de schaatst blijft een wens… die denk ik voor mij niet meer in vervulling zal gaan.

Jelle