Home > Verslagen > Schaatser van de maand april: Evelien Mager

Schaatser van de maand april: Evelien Mager

Nadat ik tot twee keer toe de eer van “Schaatser v/d Maand” kon doorschuiven naar een ander clublid, moest ik er nu toch echt aan geloven. Mijn naam is Evelien Mager en ik kom uit Landsmeer, maar woon daar al heel wat jaren niet meer (inmiddels in Krommenie). Wel altijd (NATUURLIJK!!) lid gebleven van IJsclub Hard Gaat Ie.

Ik was bijna acht jaar toen Aaf Houwer bij HGI met het jeugdschaatsen begon. Omdat mijn vader zichzelf tot doel had gesteld zijn kinderen het schaatsen bij te brengen, werd ik ‘in goed overleg’ opgegeven en vanaf die eerste schaatsles in oktober 1977 heb ik elk jaar geschaatst. En nog steeds vind ik het de mooiste sport!

Evelien Mager 2Na het jeugdschaatsen ging ik naar de dinsdagavondtraining. Mijn eerste trainer was Ron Nooitgedacht (oud-kernploeg lid). Er werd veel en best hard getraind. En in de zomer in ’t Twiske, met de mannen mee. Hoe vaak ik de Zanddijk op ben gelopen met één van mijn clubgenoten op m’n nek… ik weet het niet meer. Aan het eind van de training altijd een partijtje voetbal. En elke maandagavond fietsen naar het Alkmaardermeer, onder andere achter Martin de Vries aan …. zorgen dat je in het wiel bleef. Uiteindelijk resulteerde al dat trainen in een uitnodiging voor de baanselectie Amsterdam rond m’n 14de. De paar jaar dat ik in de baanselectie zat heeft me geen NK-plaatsing opgeleverd. Het eerste jaar werd ik kampioen van Amsterdam, en daar bleef het bij.

Een jaar of tien later ben ik gestopt met wedstrijdschaatsen en recreanten les gaan geven bij onze ijsclub, want stoppen …. dat kon niet.

Toen in april 2011 in het clubblad de Adelaarslijst (weer eens) werd afgedrukt zag ik tot mijn schrik dat ik nog net bij de “beste” 50 van Hard Gaat Ie behoorde. Ik bedacht me dat de tijden die ik destijds reed op vaste schaatsen had gereden en ik misschien met wat training dat nog wel eens zou kunnen verbeteren. Trainen dus … eerst maar weer eens wat hardlopen, 3 km was een behoorlijk eind, maar na verloop van tijd kon ik zonder wandelen 6 km lopen. Toen nieuwe skeelers gekocht. De racefiets achter uit de schuur getrokken, en aan het einde van de zomer een paar klapschaatsen aangeschaft. Zo, nu maar eens kijken. In januari meegedaan met de Aafje Houwer Trofee. Mijn tijd leek nergens op, maar ik was vastbesloten dat dit toch echt wel harder kon. Die dag deden de ijsmachines het niet in Heerenveen, het kon dus sowieso sneller.

De zomer die volgde ben ik wat meer gaan trainen en na jaren heb ik weer een licentie aangevraagd. Ik kwam bij de selectie van Ans Gerritsen. Een groep enthousiaste schaatsers waar ik het reuze naar m’n zin had. Wat wedstrijdjes gereden op Amsterdam, en zo toewerken naar januari: de Aafje Houwer Trofee in Heerenveen, daar moest het gaan gebeuren. Na zo’n 25 jaar reed ik daar inderdaad mijn eigen 1.500m aan ‘diggelen’ (met 0,6…). Een leuk neveneffect was dat ik hierdoor werd uitgenodigd voor het NK-masters in Eindhoven. Wie had dat ooit gedacht? Als laatste van het deelnemersveld ging ik van start op enkel de 1.500m. En eindigde als 6e!! Wat een mooi seizoen was dit geworden en dat motiveerde mij om de zomer erna toch weer wat meer te trainen. Ik moest wat sterker worden, de kniehoek aanpakken en mijn conditie kon stukken beter. Daarnaast startte ik in mei, met een aantal andere HGI-ers, met de KNSB-opleiding ST3 (een tweejarige opleiding tot zelfstandig hoofdtrainer).

Evelien Mager 1

Het schaatsen en trainen was weer helemaal terug; ik geniet er ontzettend van! “Er is geen sport zo mooi als schaatsen, zo technisch, zo krachtig, zo puur!” las ik laatst op een groot bord in Groningen. In Groningen ja! Wat ik daar deed? Afgelopen maart reed ik voor het eerst in mijn leven een allround toernooi. Het NK-masters werd dit jaar in Groningen gehouden. En het werd voor mij een geweldig weekend. Behalve op mijn 500m reed ik alle afstanden harder dan ik ooit gedaan had. Het ijs was super, de entourage was top, een geweldig team van fans om me heen en zo reed ik dus met secondes tegelijk persoonlijke records op drie afstanden…

Nu snapt elke lezer van dit stukje natuurlijk dat dit naar meer smaakt!

Mijn pers. records:

500m:       46,52
1.000m: 1.35,01
1.500m: 2,23,05
3.000m: 5.07,50