Home > Schaatsnieuws > Roep om afschaffing ‘Dr. Bibberregel’ houdt aan

Roep om afschaffing ‘Dr. Bibberregel’ houdt aan

Roep om afschaffing ‘Dr. Bibberregel’ houdt aan

10 november 2010

De storm aan kritiek met betrekking tot de introductie van de nieuwe lijnregel door de internationale schaatsunie ISU blijft maar aanhouden. Schaatsers over de gehele wereld hebben de afgelopen dagen hun handtekening onder een petitie gezet met het dringende verzoek aan het adres van de ISU om het nieuwe voorschrift af te schaffen.

Het verzet is het initiatief van enige Nederlandse schaatsers, maar kan op veel steun bogen van hun collega’s in het buitenland. Tot dusver hebben tientallen rijders hun handtekening onder de protestbrief gezet, die donderdag aan de ISU wordt gegeven.

Afgelopen zomer bepaalde de ISU dat schaatsers op het rechte stuk niet meer met een hele schaats over de lijn mogen gaan, anders volgt diskwalificatie. De invoering van deze ‘Dr. Bibberregel’ hield Jorien Voorhuis afgelopen weekend af van het goud op de 5.000 meter bij de NK afstanden in Heerenveen.

De ISU wenst met dit voorschrift de sport veiliger te maken, maar oud-schaatser Jochem Uytdehaage vindt dit onzin. Uytdehaage staat zijn ex-collega’s dan ook bij in hun verzet. “De veiligheid neemt niet toe, want schaatsers kunnen nog steeds door die lijn gaan. En daarnaast heeft de jury al een mogelijkheid om iemand te diskwalificeren wanneer deze een opponent hindert door te veel in diens baan te rijden. Deze nieuwe regel voegt niets toe.”

De rijders wensen eerst in conclaaf te gaan met vertegenwoordigers van de ISU, alvorens zij overgaan tot hevigere acties indien de uitkomst van het gesprek niet naar hun zin is.

Gerelateerd

Wedstrijden

Schaatsploegen

Schaatsers

 

Meer schaatsnieuws