Home > Schaatsnieuws > Op de step naar Purmerend

Op de step naar Purmerend

In 2010 wordt gevierd dat Purmerend 600 jaar geleden stadsrechten kreeg. Eén van de feestelijkheden is een prestatie-step-tocht van Amsterdam naar Purmerend op zondag 12 september. Vertrekpunt is de locatie van het toekomstige Annie M.G. Schmidt Huis op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

‘Op de step, ben zo blij dat ik ‘m heb’ en ‘Weet u misschien de weg naar Purmerend?’

werd in 1968 door Wim Sonneveld gezongen in de legendarische televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster. Annie M.G. Schmidt zou zich voor de tekst hebben laten inspireren door een krantenbericht over twee zesjarige jongens die in 1962 met een autoped van Amsterdam naar Purmerend stepten. Annie heeft vaker eigenzinnige kinderen in haar werk opgevoerd. Eén van de avontuurlijke jongens uit 1962 is nu organisator van de steptocht.

De recreatieve tocht van 21,5 km voert over de “Waterlandse Zeedijk” en voor een deel door het beschermde weidegebied van het Noord-Hollands Landschap. In het bezoekerscentrum Ilperveld wordt een ruststop gehouden. De steppers eindigen op de Koemarkt in Purmerend. Voor bij de Nederlandse Autoped Federatie aangesloten leden is een nog meer uitdagende route uitgezet, die start bij station Weidevenne en die ongeveer twee keer zo lang is. Verdere informatie is te vinden op www.opdestepnaarpurmerend.nl.

De start van de steptocht op het Zeeburgereiland is één van de eerste activiteiten die het Annie M.G. Schmidt Huis mede organiseert in het kader van Waaidorp. Waaidorp is de voorloper van het naar de bekende schrijfster genoemde huis. In 2011, wanneer het honderd jaar geleden is dat Annie M.G. Schmidt werd geboren, zal er in Waaidorp een reeks van culturele activiteiten geprogrammeerd worden.

Rondom de finish op de Koemarkt zal aandacht worden besteed aan de stepsport en kan men de nieuwste stepmodellen uitproberen.

In eetcafé “De Koemarkt” zal de dag feestelijk worden afgesloten.

Voor de VIP’s die bij het startschot van de tocht vanaf station Weidevenne aanwezig zijn, is er de mogelijkheid om de 3 km afstand tussen station Weidevenne en de Koemarkt op alternatieve vervoerswijze, “op de step” af te leggen.