Home > Schaatsnieuws > NK Afstanden: de winnaars en verliezers

NK Afstanden: de winnaars en verliezers

NK Afstanden: de winnaars en verliezers

De kop is er af, het schaatsseizoen 2011/ 2012 is begonnen. In Thialf werden dit weekend de nationale titels per afstand én de tickets voor de eerste World Cup-wedstrijden verdeeld. Het leverde verrassende kampioenen, trotse medaillewinnaars en teleurgestelde gezichten op. SchaatsUpdate.nl maakt de balans op.

Winnaars

Thijsje Oenema

Ze doet al een aantal jaar mee, Thijsje Oenema. En ze deed altijd ook mee in de strijd om World Cup-tickets, maar alleen op de 500 meter. Die afstand was soms zelfs al te lang voor haar, want in het verleden was na een paar honderd meter het beste er meestal af. In de nieuwe ploeg Op=Op Voordeelshop heeft de 23-jarige Friezin echter een metamorfose ondergaan. Ze won in Thialf niet alleen de 500, maar ook de 1.000 meter. Niet Margot Boer of Annette Gerritsen, maar Thijsje Oenema is voorlopig Neerlands beste sprintster.

Stefan Groothuis

In een weekend waarin de titels vooral naar outsiders gingen, was er één topfavoriet die wél ruimschoots aan alle verwachtingen voldeed. Stefan Groothuis eindigde keurig als derde op de 500 meter en won zijn favoriete afstanden, de 1.000 en 1.500 meter. Dat deed hij bovendien in tijden die er niet om liegen. Met zijn 1.08,68 op de kilometer bleef Bokito slechts 0,29 seconde verwijderd van het baanrecord van Shani Davis. Als Groothuis deze vorm door kan trekken, kunnen er mooie dingen gebeuren.

Sven Kramer

Hij won niet, maar toch verliet Sven Kramer met een goed gevoel Thialf. Na anderhalf jaar blessureleed snelde hij op de 5.000 en 10.000 meter naar respectievelijk 6.19,35 en 13.09,96 en dat zijn tijden waar hij zich niet voor hoeft te schamen. Oke, hij verloor. Maar na zo’n lange afwezigheid was voor Kramer vooral belangrijk dat hij fit was én zich plaatste voor de World Cup. Dat is gelukt. Nu kan hij toewerken naar het volgende doel: winnen.

Pien Keulstra

Daar was ze ineens, Pien Keulstra. Op 17-jarige leeftijd won ze de 3.000 meter en een dag later, op haar achttiende verjaardag, was ze ook de beste op de 5.000 meter. Ze mag het World Cup-circuit in, maar bedankte voor de eer. Ze geeft de komende weken de voorkeur aan wedstrijden voor junioren. “Die World Cups voor senioren komen vanzelf wel de komende jaren, als ik zo doorga”, zei de nuchtere Boekelose. Die komen inderdaad vanzelf wel. Het Nederlandse vrouwenschaatsen heeft er een briljantje bij.

Verliezers

Annette Gerritsen

Ze is de nummer twee van het WK Sprint, maar op dit NK Afstanden wilde het niet vlotten met Annette Gerritsen. Op de 500 meter, de afstand die ze de afgelopen drie jaar won, werd ze slechts derde. En op de 1.000 meter werd ze als winnares van olympisch zilver slechts zesde, waardoor ze de World Cups op die afstand voorlopig kan vergeten. Ook op de 1.500 meter lukte het niet. Het seizoen is nog lang, maar Gerritsen kent voorlopig een valse start.

TVM

Het is dat Ireen Wüst zondag de 1.500 meter won, anders had TVM het NK afgesloten zonder titel. Alleen Wüst en Kramer zorgden voor een lach bij coach Gerard Kemkers, de rest van de ploeg stelde teleur. Simon Kuipers was de negatieve uitschieter. Twaalfde op de 1.000 meter en dertiende op de 1.500: dat is veel te karig. Ook Jorien Voorhuis zakte door het ijs met een achtste plaats op de 5.000 en een twaalfde op de 3.000 meter. Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel plaatsten zich wél voor de World Cups, maar op minder afstanden dan vooraf gehoopt werd. Werk aan de winkel dus voor de groene brigade.

Koen Verweij

Als allrounder hoeft hij nu nog niet te pieken, maar zijn optreden bij het NK Afstanden zal ongetwijfeld een flinke teleurstelling zijn geweest voor Koen Verweij. Hij hoopte op World Cup-tickets, maar kwam op de 1.500 en 5.000 meter niet verder dan een tiende plaats. Dat is erg karig voor iemand die vorig seizoen nog tweede werd op de 5.000 meter en het eindklassement van het WK Allround. Al moet daarbij aangetekend worden dat Verweij ook vorig seizoen geen goed NK Afstanden kende. Hij moet blijkbaar even op gang komen.

Gerelateerd

Wedstrijden

Schaatsers

 

Meer schaatsnieuws