Home > Geen categorie > Marjan Mager in het Noordhollands Dagblad

Marjan Mager in het Noordhollands Dagblad

Oud-schaatsster Marjan Mager uit Landsmeer zat in een lichting met Falko Zandstra, Annemarie Thomas en Rintje Ritsma: ’Die tijd was gewoon prachtig al hadden we ook wel eens onderling gezeik’
Marjan Mager in de buurt van haar huidige woonplaats Hoogmade: ,,Zonder doorzettingsvermogen kom je er niet.’’

© Foto Hielco Kuipers

Geschreven door Jan Koning:

HOOGMADE

Marjan Mager schaatste in een lichting met Falko Zandstra, Annemarie Thomas en Rintje Ritsma. De contacten zijn verwaterd, de herinneringen zijn blijvend.

,,We waren vroeger altijd op de ijsbaan”, vertelt Marjan Mager (49), voormalige topschaatsster. ,,Mijn vader was penningmeester bij de schaatsclub ’Hard Gaat Ie’ in Landsmeer. Als er natuurijs was deed-ie van alles, maar hij klokte ook op de Jaap Eden Baan en veel meer vrijwilligerswerk. Wij gingen altijd mee. Geweldige herinneringen.”

Hoewel Mager dus ’dag en nacht’ op en rondom het ijs te vinden was, was het niet vanzelfsprekend dat ze topschaatsster zou worden. ,,Ik was zes toen ik op schaatsen ging, maar kon het eerst helemaal niet zo goed. Weet nog dat mijn vader dacht ’weet niet wat hier van moet worden.”

Er verschijnt een mooie lach op het gezicht van Mager die inmiddels in Hoogmade is neergestreken. ,,Het was niet zo dat ik net als Bambi op het ijs stond, maar mijn oudere zus was er bijvoorbeeld veel beter in. Ik denk wel dat ik veel fanatieker was. Zo weet ik nog dat ik in het eerste jaar direct voor het hoogste diploma ging. Dat fanatieke heeft me toch veel gebracht, want je kunt misschien wel goed schaatsen, zonder doorzettingsvermogen kom je er niet. Dat zie ik nu bijvoorbeeld ook met mijn oudste zoon. Die heeft echt aanleg voor schaatsen, maar het boeit hem niets.”

Jong Oranje

,,Ik vond schaatsen écht leuk. Vertelde laatst nog aan mijn kinderen dat ik van mijn ouders op gymnastiek moest. In zo’n sporthal, een drama. Ik vroeg aan mijn moeder of ik er alsjeblieft af mocht, maar ik moest het jaar afmaken. Vreselijk. Ik wilde schaatsen. Was wellicht geen natuurtalent, maar echt wel meer talentvol dan gemiddeld. Anders zou ik het nooit zover geschopt hebben.’’

,,De ijsclub in Landsmeer was superleuk. Zomers gingen we altijd trainen met elkaar in de Twiskepolder. Heel gezellig. Al snel kwam ik in de baanselectie, in het Gewest en in Jong Oranje toen ik 17 was.”

Bij Jong Oranje kwam Mager in een selectie met onder anderen Annemarie Thomas, Falco Zandstra en Rintje Ritsma. Een ontzettend leuke tijd volgens de geboren Landsmeerse. ,,Als ik bijvoorbeeld een interview zie van Falco vind ik dat echt leuk om te lezen. Annemarie was echt een vriendin van me. Ze woont in Breda of zo, dus dat contact verwaterd. Als we elkaar weer eens op de schaatsbaan treffen, maken we wel altijd even een praatje en is het altijd gezellig. Die tijd was gewoon prachtig al hadden we ook wel eens onderling gezeik. Het blijven toch meiden onder elkaar en je was natuurlijk elkaars concurrenten.”

Dankbaar

Haar carrière als langeafstand- en marathonschaatser, waarin ze op meerdere NK’s schittert, kwam ten einde toen Mager zwanger raakte. ,,Ik heb nog geprobeerd om terug te komen, maar op een gegeven moment zat ik met mijn zoontje in de maxi-cosi op een hometrainer en bij mezelf dacht, ’dit gaat nergens meer over’. Snel daarna is de tweede ook geboren en uiteindelijk hebben we samen drie kinderen gekregen. Twee jongens en een meisje. Ik heb nog een tijdje bij de post gewerkt – dat deed ik Landsmeer ook al – en ben uiteindelijk samen met mijn man een bedrijf begonnen in de agrarische sector. Ook werk ik als ZZP’er een paar uurtjes op een administratiekantoor en zit ik in het bestuur van de plaatselijke ijsclub in Hoogmade. De cirkel is dus rond. Ik kijk met veel plezier terug op mijn carrière. Veel dingen die ik toen heb geleerd – doorzettingsvermogen, incasseren – daar heb je nu nog iets aan. Verder ben ik mijn ouders ook ontzettend dankbaar. Je beseft dat misschien niet zo op het moment zelf, maar nu weet ik eens te meer wat ze allemaal voor me gedaan hebben. Ze gingen overal mee naar toe en waren er altijd voor me.”

Marjan Mager in haar tijd als schaatsster bij Jong Oranje.
© Archieffoto

’Ik denk dat ons wereldrecord op de 24 uur nog steeds staat’

Marjan Mager schaatst in 1996 samen met Lilian van Tol, Lisette van Dijk, Sonja Groot, Judith Rem en Janneke Dickhout een wereldrecord op de 24 uur. Als team legden ze 825 kilometer af. Een record dat volgens Mager vandaag de dag nog steeds staat.

Marjan Mager (49) reed tussen 1990 en 1996 verschillende NK’s. Daarnaast deed ze in 1997 mee aan de Elfstedentocht waar ze als 13e vrouw finishte. Een prachtige herinnering, net als het record op de 24 uur. ,,Het was vorige week 25 jaar geleden dat we dit record hebben gereden. We zouden eigenlijk een reünie organiseren, maar dat is er helaas niet van gekomen, vanwege de coronamaatregelen. We hebben wel even contact gehad en dan komen de herinneringen weer terug. Prachtig. Wellicht komt die reünie er ooit nog van.”

’Stervenskoud’

,,Onze trainer toentertijd bedacht om eens met een meidengroep heen te gaan. Dus die scharrelde zes meiden bij elkaar vanuit de Amsterdamse Jaap Eden Baan en daar gingen we. Als ik terugkijk, was het gewoon zo leuk. Zoiets vergeet je echt nooit meer. We starten zaterdagmiddag om 15.00 uur en finishte zondagmiddag om 15.00 uur. Om de beurt rijden en er moest continu iemand van ons op de baan staan. Meestal zaten er dan twee langs de baan en eentje lag op de massagetafel. Ik weet nog dat het in Italië zo stervenskoud was, dat we onder een dekentje langs de baan zaten. Ik heb geen idee meer hoeveel rondjes we per keer reden, maar we bleven elkaar maar aflossen. Echt uniek.”