Algemene informatie

Marathon is binnen het schaatsen een discipline die een stuk minder bekend is als de langebaanvariant. Bij marathon wordt er met alle deelnemers tegelijk gestart in de baan. Er wordt een vast aantal ronden gereden, en degene die als eerste over de finish komt na die ronden is de winnaar.

Hard Gaat Ie marathonpakken

Alle volwassen leden van Hard Gaat Ie die marathons rijden krijgen van onze sponsors (Loon en Hegron) een blauw-geel marathonpak dat gedragen dient te worden bij de marathon. Hierbij willen wij onze sponsors hartelijk bedanken. Ook door hun steun zijn de resultaten in het clubklassement van de marathon de laatste jaren geweldig. Iedere individuele schaatser doet automatisch ook mee voor het clubklassement namens zijn/haar club.

Regels

Bij de marathon zijn naast de gebruikelijke schaatskledingvoorschriften een aantal extra verplichtingen. Zo dienen er een marathonpak (geen wedstrijdkapje), snijvaste enkel- en scheenbeschermers, snijvaste handschoenen en een goedgekeurde helm gedragen te worden. Dit is voor de veiligheid van de rijd(st)er zelf.

Ook mag een marathon alleen gereden worden met een KNSB-licentie waarop de discipline marathon is aangevinkt, en met een transponder voor de tijdregistratie.

Marathons in Amsterdam

Voor marathons op de Jaap Edenbaan in Amsterdam geldt per leeftijdscategorie het volgende:

Pupillen B t/m Junioren C

Eens in de twee à drie weken worden voor de jeugd op de zondagochtend (van 07.00 tot 09.00 uur) marathons georganiseerd. De indeling van die marathons gaat op leeftijd, en meedoen kan d.m.v. inschrijving in de jurytoren.
Per categorie geldt het volgende aantal ronden:

Pupillen
Meiden 7 ronden
Jongens 10 ronden
Junioren C
Meiden 12 ronden
Jongens 15 ronden

Deelnemers vanaf de Junioren B rijden hun marathons op woensdagavond. Er zijn in totaal acht categorieën die over twee woensdagavonden verspreid worden. Dat houdt in dat elke categorie één keer in de twee weken een marathon rijdt. Deze acht categorieën zijn verdeeld in drie klassen, die worden bepaald door leeftijd/geslacht. De meest gebruikelijke manier is om in de laatste categorie van jouw klasse te beginnen, en als dit goed gaat kun je naar een categorie hoger.
De kosten voor deelname aan de marathons zijn € 15,= per seizoen.
Voor deze categorieën geldt het volgende aantal ronden:

Dames
D1 30 ronden (de beste dames uit de D1 mogen ook in de C1 meedoen)
Heren
C2 40 ronden
C1 75 ronden (eerste 35 ronden achter de C2)
Masters
M4 25 ronden
M3 35 ronden
M2 40 ronden
M1 75 ronden (eerste 40 ronden achter de M2)