Home > Geen categorie > Schaatser van de maand januari: Gijs Roos

Schaatser van de maand januari: Gijs Roos

Ik ben Gijs Roos en ben 22 jaar oud. Ik woon in Landsmeer, en studeer commerciële economie en sportmarketing (HBO)  in Amsterdam, op de Johan Cruijff universiteit.

Ik schaats al sinds ik 6 ben, uiteraard bij Hard Gaat Ie. Mijn grote voorbeeld was vroeger Erben Wennemars, vooral de vechtlust in het schaatsen vond ik heel erg mooi om te zien. Tegenwoordig kijk ik heel graag naar Jan Smeekens. Een echte ras sprinter, bijzonder explosief en krachtig, en eigenlijk is een 1000m al weer te lang.

Ik rij nu bij Schaatsteam Loon Salarissoftware in Hoorn. Een team van 14 getalenteerde jongens die 10 tot 14 keer per week trainen, in de winter natuurlijk voornamelijk schaatsen, maar ook de fiets en het krachthonk worden nog regelmatig opgezocht.

In de zomer wordt er van alles gedaan: springen, sprinten, fietsen, skeeleren, krachttrainingen en hardlopen. Zelfs in de vakantie gaan het fietsie en de hardloopschoenen mee, eigenlijk wordt er geen dag stil gezeten.

Ik train voor de langebaan, en dan op de sprintafstanden, 500-1000 meters. Mijn beste afstand is de 1000m, hoewel dat dit jaar nog niet helemaal wil lukken. Elk weekend rij ik wel een wedstrijd, in sommige gevallen zelfs 2 dagen, met toernooien. Dit jaar probeer ik me nog te plaatsen voor het NK afstanden voor neo-senioren. Dat zal half maart gereden worden, maar om dat te halen zal ik nog wel even flink aan de bak moeten de komende weken.

Naast het schaatsen werk ik ook bij de Bierkaai, een schaatswinkel in Edam. Ik werk er niet bijzonder veel, maar als ik tijd heb sta ik in de winkel.

Vroeger heb ik ook nog andere sporten gedaan, atletiek bijvoorbeeld. In de rustigere periodes van het schaatsen kom ik nog altijd terug bij AC Waterland.

PR’s
100: 10,61
500: 38,06
1000: 1:15,04
1500: 1:57,8
3000: 4:12,81
5000: 7:22