Home > Geen categorie > Henriėtte Goede Wereldkampioen Allround Masters

Henriėtte Goede Wereldkampioen Allround Masters

Het WK Allround Masters stond op het programma afgelopen weekend 27 t/m 29 januari. Locatie was Quebec (Canada), waar sinds 2021 een gloednieuwe hal staat op de plek waar eerst een buitenbaan lag. En wat is dat mooi geworden! Prachtige ambiance en prachtig ijs. HGI rijders Henriėtte Goede, Martin Heerma en Marco Roos vlogen de plas over om daar deel te nemen aan dit mooie kampioenschap.

Lees hier de belevenissen van masterdame Henriėtte:

130 Deelnemers in leeftijdscategorieën van 30 jaar tot en met 85+, met een kampioenschap over 3 dagen. Ook Geatan Boucher was van de partij, schaatsend in de categorie 65-69 jaar. Hij schaatst technisch nog steeds prachtig, genoten om hem te zien racen.

Vanwege de start van de wedstrijd half 10 ‘s morgens 3 dagen vroeg opstaan (half 6) om het lichaam wat op gang te krijgen, eerst yoga, vervolgens op de ijsbaan inwerken, inschaatsen, opnieuw inwerken, racen, uitwerken en napraten, kortom 3 dagen druk druk druk! Daarbij zorgt de wedstrijdspanning, die begint op het moment van het verschijnen van de eerste startlijst en eindigt na het rijden van de laatste afstand, er voor dat het niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal vermoeiend is. Jezelf afvragen waarom je jezelf dit aan doet? Tja, altijd op zoek naar je eigen grenzen en die ene goede race waar je zo blij van wordt dat je weer een volgende wedstrijd wilt rijden. Misschien verslavend?

4 Afstanden gereden: vrijdag de 500 en 1500 meter. Die verliepen teleurstellend vond ik zelf, technisch niet lekker kunnen rijden en dan aj.. een tijd op het bord zien staan die je wat sneller had gewenst. Zo eenvoudig is een goede race rijden nog niet, schaatsen blijft soms ongrijpbaar. Het is in ieder geval geen knopje dat je even omzet. De tijd van pr’s rijden ligt achter mij, vrees ik, tegenwoordig ben ik per seizoen meer bezig met SB’s  rijden.

Zaterdag de 1000 meter, mezelf toegesproken dat ik de 1000 toch echt de leukste afstand vind en hoe fijn het is dat je die mag rijden! Daarbij binnen starten:) Deze afstand voelde veel beter dan de vorige 2! Mooie rit tegen trainingsmaatje Wendy wat vechtlust in mij losmaakte. Blij met de tijd op het bord. Daar popte het gevoel  op ‘yes, schaatsen is toch echt fantastisch’.

Zondag de laatste afstand: 3000 meter. Mezelf voorgenomen rechte stukken ontspannen te rijden, en lichtvoetig door de bocht te gaan. Daarbij rijden van bocht naar bocht, 15 stuks in totaal. Bij bocht 2 dacht ik al ‘oow dat lukt mij niet de bochten te tellen’, te weinig ruimte in het hoofd. ik was compleet kwijt in welke ronde ik reed totdat de bel klonk. Het ontspannen rijden op het rechte stuk lukte, lichtvoetige bochten rijden was een stuk lastiger. Wel zeer tevreden met de tijd. Alhoewel je stiekem altijd wat sneller wilt;)

Uiteindelijk was het puntentotaal over 4 afstanden genoeg voor goud in mijn leeftijdsgroep dames 55-59 jaar! Helemaal blij, en ja hoor, ik kijk al weer uit naar het volgend kampioenschap: het NK in Breda, op 11 en 12 februari!

Henriëtte Goede

Martin Heerma (categorie 50-54) won zilver in zijn categorie en Marco Roos (categorie 60-64) eindigde op de 6e plaats. Alle uitslagen hier