Home > Schaatsnieuws > De Jong wint voor de vijfde maal 10.000 meter op NK

De Jong wint voor de vijfde maal 10.000 meter op NK

De Jong wint voor de vijfde maal 10.000 meter op NK

7 november 2010

Bob de Jong heeft zondagmiddag aangetoond over de grootste longinhoud te beschikken van alle deelnemers aan de 10.000 meter bij de NK afstanden in Heerenveen. De olympische bronzen medaille winnaar van de tien kilometer in Vancouver bleek na zes ritten de snelste te zijn in een tijd van 12.59,95. Bob de Vries legde beslag op het zilver, Jorrit Bergsma greep de bronzen plak.

Bij aanvang van de allerlaatste afstand van het NK stond vast dat elf rijders gingen strijden om de eindzege op de 10.000 meter. Renz Rotteveel opende het bal en deed dit moederziel alleen aangezien de rijder geen opponent had om de degens mee te kruisen. Rotteveel bracht een tijd van 13.49,34 op de klokken en kon voor even zijn naam bovenaan het scorebord zien prijken.

De rit hierna kwam Jorrit Bergsma op de baan en hij nam direct een flinke hap uit de tijd van Rotteveel door 13.11,54 te laten noteren. Bergsma kon op zijn beurt ook niet lang genieten van zijn leidende positie aangezien Bob de Vries de beste tijd tot dan toe gereden aanscherpte met drie seconden: 13.08,13.

In de vierde confrontatie namen Jan Blokhuijsen en Willem Hut het tegen elkaar op, maar beide schaatsers konden niet tippen aan de tijd van De Vries. Sterker nog, waar Hut zichzelf voorlopig naar een vierde plaats reed, werd Jan Blokhuijsen gediskwalificeerd wegens het overtreden van de veelbesproken ‘Dr. Bibberregel’. Omdat ook Mark Ooijevaar zich hiervoor al schuldig had gemaakt aan hetzelfde euvel, stonden er bij het ingaan van de tweede dweilpeuze slechts vijf geldige scores op het bord.

Na het tweede dweiloponthoud stonden er nog twee ritten op het programma, waarin het duel tussen Ted-Jan Bloemen en Wouter Olde Heuvel als eerste verreden werd. Beide rijders vormden geen bedreiging voor de leidende positie van De Vries.

De laatste confrontatie ging tussen Arjen van der Kieft en Bob de Jong. De Jong liet met zijn 34 jaar zien nog altijd een puike stayer te zijn aangezien hij na 8800 meter al liefst zeven seconden voorliep op het schema van De Vries. De schaatser van de BAM-marathonploeg was uiteindelijk de enige die onder de dertien minuten wist te duiken en greep zo voor de vijfde keer het goud op de tien kilomter bij de NK afstanden.

De laatste keer dat dit De Jong lukte was in 2005. Toch kwam het baanrecord van 12.49,88 van de belangrijkste afwezige bij de 10.000 meter voor mannen Sven Kramer bij lange na niet in gevaar.

Gerelateerd

Wedstrijden

Schaatsers

 

Meer schaatsnieuws