Home > Schaatsnieuws > De Jong haalt zijn gram met fenomenale 10 kilometer

De Jong haalt zijn gram met fenomenale 10 kilometer

De Jong haalt zijn gram met fenomenale 10 kilometer

Bob de Jong heeft de teleurstelling van zijn 5.000 meter weggepoetst met een zeer overtuigend optreden op de 10.000 meter. De rijder van BAM prolongeerde zijn nationale titel in een nieuw kampioenschapsrecord. Jorrit Bergsma werd tweede, Sven Kramer derde.

Wat was hij giftig na de vijf kilometer. Bob de Jong moest wat langer wachten dan gepland in de persconferentie op vrijdag, toen ploegmaat Jorrit Bergsma de pers te woord stond. Het duurde De Jong te lang en hij beende boos weg, om pas uren later weer terug te keren. Het was duidelijk, die vijf kilometer had hij willen winnen en het feit dat het niet gebeurde maakte hem bijzonder link. Bergsma gold als een gewaarschuwd man voor de afsluitende 10.000 meter.

Maar eerst moest Sven Kramer op het ijs. Onbevangen rijden, dat was het plan. En dat deed Kramer. Een 13.09.96 was nog geen kanontijd, maar het stemde de Fries wel tevreden. “Ik weet weer dat ik een tien kilometer kan rijden”, zou hij na afloop zeggen. “Maar deze tijd zal nog wel door twee of drie man verbeterd worden.”

En hij kreeg gelijk. Als eerste was Bergsma aan de beurt. Een vlakke dertien minuten later stond er een uitstekende tijd op de klokken en wist Bob de Jong precies waar hij aan toe was. En De Jong leverde maatwerk af. Elke ronde was een tiende sneller dan Bergsma. Vlakker dan een biljartlaken reed De Jong zijn ronden. Nooit meer dan een tiende uit elkaar. Zijn 12.57.29 was de vierde tijd ooit gereden in Thialf en een nieuw kampioenschapsrecord. Bergsma werd tweede, Kramer derde, Douwe de Vries vierde en Jan Blokhuijsen vijfde.

Gerelateerd

Wedstrijden

Schaatsploegen

Schaatsers

 

Meer schaatsnieuws