Home > Geen categorie > D-Day Skate4AIR was een groot succes

D-Day Skate4AIR was een groot succes

Afgelopen weekend kwamen in 30 uur ruim 400 deelnemers in beweging, niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de zeldzame mutaties van taaislijmziekte. Gezamenlijk hebben ze 20.525 km afgelegd en zich ook ingespannen om geld op te halen. Met als geweldig resultaat een opbrengst van €41.985,-!

Ook een aantal Hard Gaat Ie leden hebben zich ingezet voor dit goede doel. Nico Rutten, Peter Luiten, Mark Wildschut en Anky Faber, gingen de sportieve uitdaging aan om met hun Team Air4Brenda zoveel mogelijk kilometers af te leggen op de ijsbaan en op de racefiets, want elke kilometer levert geld op voor onderzoek naar CF-Cystic Fibrosis (taaislijmziekte).

Vrijdagochtend is het droog weer, maar windkracht 6!  Toch stappen Peter, Nico en Anky op de racefiets om de eerste kilometers te maken. Eerst wind tegen, om vervolgens met de wind mee terug te keren in Landsmeer met elk 65 km op de teller. In de avond gaan zij naar de ijsbaan, waar schaatsvrienden in treintjes met hen mee schaatsen om ze te begeleiden. Iedereen die mee schaatst is een deelnemer van het team en kan kilometers verzamelen, want voor iedere kilometer worden zij beloond! Het aantal ronden verschilt per deelnemer, ieder op zijn of haar niveau draagt een steentje bij aan het goede doel.

Zaterdagochtend, met regen en windkracht 6, is om 8.00 uur de volgende activiteit:  een fietsrit naar Blaricum. Daar wordt de groep  beloond met een heerlijke kop koffie  met een verse  warme  stroopwafel. Tevens worden ze hartelijk ontvangen door de  Skate4AIR organisatie Gittan, Daniëlle en Jochem. Na de koffie zijn ze via een andere route weer terug gefietst naar Landsmeer met een mooie 85 km op de teller. Het was een mooi en voldaan weekend.

Wat is CF Cystic Fibrosis?
CF Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. De ziekte is levensbedreigend en (vooralsnog) niet te genezen. CF veroorzaakt dik, taai slijm, waardoor ademhalings- en spijsverteringsproblemen ontstaan. Het taaie slijm veroorzaakt chronische luchtweginfecties. Hierdoor ontstaat schade aan de longen, wat uiteindelijk tot de dood leidt. CF is een slopende ziekte, omdat de klachten steeds ernstiger worden. Soms kan een longtransplantatie de tijd rekken. In 2006 was de helft van alle patiënten die aan CF overleden, jonger dan 18 jaar. Vroeger haalde je de puberteit niet eens, nu kun je er misschien 40 jaar mee worden. Dat is de winst van onderzoek.

Wilt u ons steunen? Dat kan op Team Air4Brenda