Home > Schaatsnieuws > Commissie Turijn: “Kamp-Smit wilde startbewijs kopen”

Commissie Turijn: “Kamp-Smit wilde startbewijs kopen”

Commissie Turijn: “Kamp-Smit wilde startbewijs kopen”

02 juli 2010

Het kamp rond Gretha Smit heeft tijdens de Winterspelen van Turijn in 2006 geld geboden om een startplek op de 5000 meter te bemachtigen. Dat is de conclusie van de Commissie Turijn die, onder leiding van preses Jan Loorbach, onderzoek deed naar de affaire.

Het rapport, dat donderdag door Loorbach aan de algemeen directeur van NOC*NSF Gerald Dielessen en KNSB-voorzitter Doekle Terpstra werd gepresenteerd, acht bewezen dat de betrokkenen rond Smit zeker drie keer hebben gepoogd om de Poolse schaatster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag te verleiden zich terug te trekken.

Op deze manier zou de Overijsselse rijdster alsnog aan de start kunnen verschijnen. De Poolse is echter niet ingegaan op deze “aanbiedingen”. Vooral de namen van coach Ingrid Paul en bondscoach Ab Krook worden in dit verband veelvuldig genoemd.

Straf

Een sanctie is vooralsnog niet uitgesproken. De Commissie Turijn is van mening dat dat vooral is aan de opdrachtgevers van het rapport, NOC*NSF en KNSB. Deze partijen hebben laten weten eerst het onderzoek zorgvuldig te willen bespreken, voordat daarover een uitspraak volgt. “Wat de commissie feitelijk niet heeft kunnen achterhalen, is wie er naast Smit en Paul bij betrokken zijn geweest”, stelt de commissie.

De haan kraait drie keer

De commissie acht bewezen dat drie keer is geprobeerd de Poolse schaatsster een aanbod te doen. Zo is de Poolse vrouw van kledingfabrikant Bert van der Tuuk verzocht een financieel bod over te brengen aan Wojcicka.

Ook verklaarde shorttrackcoach Wilf O’Reilly dat hij twee dagen voor de olympische 5000 meter door Paul is aangeklampt met de vraag haar in contact te brengen met “een persoon uit de omgeving van Wojcicka”. O’Reilly bevestigt dat Paul 40.000 euro heeft geboden om de Poolse te laten afzien van deelname.

Een dag later heeft Smit in de warming up-ruimte een briefje aan de Poolse schaatsster overhandigd met daarop het geldbedrag van 50.000 euro, de naam van een auto en verscheidene telefoonnummers die zij kon bellen.

Paul en Krook weren af

De betrokkenen, Paul en Krook, ontkennen in alle hevigheid dat zij geld hebben geboden voor een startplek. Ook verklaarde Paul dat zij in eerste aanleg geen andere schaatssters dan Wojcicka heeft benaderd. Toen er echter nieuw bewijsmateriaal werd aangeleverd door de commisie, herinnerde ze zich opeens dat ze ook bij de Canadese ploeg had “gevist”.

Sneu

“Dat Gretha nu alleen met dat briefje staat, dat vind ik zuur”, sprak de commissie-voorzitter. “Er zouden mensen kunnen opstaan, die zeggen: dat hebben we samen met haar bedacht. Maar dat gebeurt niet.”

Gerelateerd

Schaatsers

 

Meer schaatsnieuws