Home > Verslagen > Bob Hogerop

Bob Hogerop

Hoe was uw afgelopen zomer? Leuke vakantie gehad? En goed weer? Rond het WK in Zuid Afrika was het hier bloedheet, maar met de start van de tour in Juli in Rotterdam, was het al minder met het weer. Gedurende juli en augustus werd het steeds minder. Wel een belevenis zo een proloog. Wat zijn die renners toch een iele jochies! Er zit niks te veel aan. En met zo een lijf rijden ze toch rond de 50 Km per uur. Zo verliep deze zomer en nu zitten we in het begin van de herfst.

Begin oktober wordt er in het Rijksmuseum in Amsterdam het portret van Jan Six tentoongesteld. Wie is nou Jan Six zou je denken, Jan Six was een voornaam burger van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Zijn vriend Rembrandt heeft hem in 1654 meesterlijk op het doek gezet. Het is één van de mooiste portretten, zo niet het mooiste wat ooit door Rembrandt geschilderd is. Het is een fascinerend kunstwerk. Jan Six, heel relaxed afgebeeld met een rode mantel over zijn linkerschouder. Hij trekt zijn handschoen aan, klaar voor een rit op zijn paard. Die rode mantel was voor die tijd iets bijzonders, omdat de meeste van zijn vooraanstaande medeburgers, zich lieten vereeuwigen in stemmig zwart met een witte kraag. Jan Six was een telg uit een rijke familie. Zijn moeder had een weverij en ververij. Omdat hij goed bij kas zat, had hij voldoende tijd en middelen om zich bezig te houden met toneel en literatuur. Hij kon het zich veroorloven een reis te maken naar Venetië en Florence, een zogenaamde Grand Tour, om zijn culturele bagage uit te breiden. Ook steunde hij financieel zijn vriend Rembrandt. Hoe lang is onbekend, bekend is wel dat Rembrandt twee jaar na het schilderen van het portret failliet ging. Six en Rembrandt leefden in een tijd dat het Nederland zeer voor de wind ging. Als je het wilde maken, moest je in Nederland zijn. Menig Europees vorst liet dan ook zijn begerig oog op Nederland vallen. Wij hadden genieën als Huygens, van Leeuwenhoek, Stevin, Spinoza, Hooft en Leeghwater. Leeghwater, timmerman uit De Rijp. Behalve timmerman was hij ook uitvinder/ontdekker. Hij ontwikkelde een zogenaamde duikklok, een omgekeerde ton waarin een bankje gemonteerd was. Leehgwater nam daarin plaats en liet zich met ton en al in het water zakken. Onder water werd hij beschermd door een luchtbel. Het toegestroomde volk hoorde hem fluitspelen en toen hij weer boven kwam, toonde hij een klokhuis, als bewijs dat hij onder water een appel had verorberd.

Hij was de architect van de droogmakerijen in Noord Holland. Als eerste werd de Beemster rond 1612 drooggemalen. Dit ambitieuze plan werd gefinancierd door Amsterdamsche kooplieden. De Purmer en Wormer volgden spoedig daarna. In 1634 begon men met de Schermer. Met behulp van de kennis van Leeghwater, maalden in totaal 52 windmolens de Schermer droog. Als op een bepaalde plek een molen niet meer nodig was, werd hij gedemonteerd en op een andere plaats weer opgebouwd. Tot eind jaren twintig van de vorige eeuw hebben deze werktuigen dienst gedaan. Toen namen drie elektrische gemalen hun werk over. Tussen Schermerhorn en Ursem stonden in 1925 zo een 20 molens en bij Driehuis nog zo een 16 stuks. Vandaag de dag zijn er daar nog ongeveer 12 overgebleven. Door de meestal uit het zuidwesten heersende wind, stonden ze allemaal aan de oostkant van de polder. Het bestaan de van molenaar was geen vetpot. Voor een karig salaris moest hij dag en nacht, altijd, klaar staan. Na overvloedige regenval mocht hij nooit verder buiten een straal van 100 meter van de molen komen. Grote gezinnen woonden er op zo een poldermolen. Allerlei hoekjes werden opgevuld met bedsteden en ledikanten. De oudste zoon nam meestal het werk van zijn vader over, echter wel met toestemming van het polderbestuur. Als je op de fiets of op de schaats een Dorpentocht rijdt, via Oudendijk, Avenhorn, Ursem, Schermerhorn en De Rijp, kom je langs deze stoere werktuigen, bewoond door vrijwillige molenaars. Van deze mensen wordt beweerd dat het betrouwbare Bobhogerop wenst in elk geval alle weerkundigen zijn, maar een strenge HGI’ers een goede schaatswinter toe.

winter voorspellen, dat kunnen ze niet.

Dus het wordt toch weer afwachten Bob Hogerop
wat de komende winter zal brengen.