Home > Geen categorie > AYC-bokaal pupillen A/B

AYC-bokaal pupillen A/B

AYC-bokaal pupillen A/B

De Amsterdamse IJsclub is een roemruchte ijsclub die in 1892 het eerste officiële wereldkampioenschap schaatsen organiseerde op haar natuurijsbaan op het Museumplein.

Jaap Eden won dat eerste WK, met een wereldrecord op de 1500m in een tijd van 2 min 35s (nu is het wereldrecord 1 min 44s). Inmiddels bestaat die ijsbaan niet meer, maar de Amsterdamse IJsclub bestaat nog wel. Zij bevordert waar mogelijk het hardrijden op de schaats in Amsterdam.

Dit jaar organiseerde de Amsterdamse IJsclub op zondagochtend 4 december een wedstrijd over 300 en 500m en een mass-start voor Pupillen A en B met een groot aantal fraaie bekers beschikbaar voor de prijswinnaars.

Voor deze wedstrijd worden de snelste jongens en meisjes van verenigingen die op de Jaap Edenbaan rijden uitgenodigd. Voor Hard Gaat Ie deden zes pupillen mee, die deze ochtend gecoacht werden door Dewi.

De meisjes pupillen B startten als eerste met een 300m en kregen nauwelijks tijd om in te rijden. Toch wisten Sylke en Marijn goeie tijden neer te zetten en de eerste en derde tijd neer te zetten. Sylke won haar 500m en werd met haar tijd ook eerste op deze afstand. Marijn herstelde zich goed na een misslag in de bocht. De mass-start van de meisjes pupillen B over 6 rondes was spannend. In een bloedstollende eindsprint die eindigde in een fotofinish werd Sylke nipt tweede.
Overall dus voor haar een eerste prijs op de lange baan en tweede op de mess-start. Marijn kreeg voor beide afstanden de vierde prijs.

Koenraad en Merlijn waren deze ochtend de enige jongens die voor HGI uitkwam. Koenraad reed met zowel een PR op de 300m als 500m naar een tweede plek in het klassement. Merlijn, die dit jaar voor het eerst wedstrijden schaatst, haalde een zesde plaatst met een PR op de 300m en een mooie tijd op zijn eerste 500m. Op de mass-start over 7 rondes wist Koenraad de achterstand op de nummer 1 beperkt te houden en was te snel voor de overige jongens, waarmee hij ook op dit onderdeel op de tweede trede van het podium stond.

Bij de meisjes pupillen A werd Tara op de 300 m tweede, maar wist met haar hele snelle 500m zon voorsprong op haar concurrenten te pakken, dat zij eerste werd in het langebaan klassement. Op de mass-start probeerde Tara twee rondes voor het einde weg te sprinten, helaas werd ze bijgehaald en eindigde ze op een mooie tweede plaatst. Marlies werd op beide afstanden en daarmee ook overall vierde. Ook op de mass-start over 8 rondes reed zij met een constante snelheid in haar eigen tempo netjes naar vierde plek.

Uitslagen hier