Home > Verslagen > Aafje Houwer trofee 2012

Aafje Houwer trofee 2012

Dinsdag 24 januari 2012 staan er 5 auto’s en enkele tientallen schaatsers van HGI klaar op het Raadhuisplein in Landsmeer om naar Heerenveen af te reizen. Daar aangekomen blijken we met ruim 50 schaatsers en enkele tientallen supporters de overtocht gewaagd te hebben.

Gauw inrijden want dat ijs ziet, voelt, hoort, ruikt en praat wel heel anders dan we gewent zijn. Net als de meeste mensen daar overigens. Volgens Freek en Luuk is de Friese taal niet zo moeilijk; ze praten gewoon achterstevoren. Kwestie van oefenen. Nu begrijp ik ook waarom Ants Tilma en Jelle Attema allebei last van de knieën hebben. Van al dat achterstevoren praten ga je op een gegeven moment alles achterstevoren doen en daar is het menselijk lichaam gewoon niet op gebouwd. Conclusie: Fries praten is slecht voor je knieën.

Na de dweil staan de jeugdschaatsertjes te popelen om de blokjes neer te leggen, Jan Paardekooper prepareert nog een paar schaatsen en hierna gaat het eindelijk gebeuren.

De jeugdschaatsers bijten het spits af met een 100 meter. De startprocedure is altijd lastig maar gelukkig is de starter coulant en wordt niemand “naar huis geschoten” Seb Wals verbaast iedereen door, als jongste, de snelste tijd neer te zetten. De anderen doen het ook keurig en blijven in ieder geval allemaal staan. Trainers Swen en Gijs kunnen tevreden zijn over hun “puppies” Sommige beentjes gingen zo snel dat ze met het blote oog nauwelijks te zien waren.

Hierna komen de ervaren rijders. Martijn Goedhart heeft de loting gemanipuleerd wat resulteert in bloedspannende ritten en scherpe tijden. Er worden maar liefst 64 persoonlijke records gereden!! Bart Goede en Marja Roos hebben aan 400 meter niet genoeg ruimte en komen elkaar maar liefst 2 keer tegen op de kruising. Het lukt ze allebei niet om de ander, ondanks het nodige duw en trekwerk, te vloeren. Komende zomer moeten ze maar een paar judo-lessen gaan volgen dan kunnen het nog bijzondere wedstrijden worden.

Bij de pupillen schrikken we een beetje van de 50.35 sec van Didi Wals op de 500 meter. Eerst Seb, nu Didi? Wat krijgen die gasten te eten daar? Alles rechtstreeks geïmporteerd uit de DDR?

De 500 meter sluiten we af met de koningsrit tussen Swen en Gijs. Wauw wat is schaatsen dan mooi! Met dik 50 per uur door een 180 graden bocht scheuren. Vergeet helemaal te kijken wie er wint maar zie in de uitslag dat Gijs de snelste is met de enige 39-er van de dag.

De 1000, 1500 en 3000 meter vergen het uiterste van coaches Marjolijn Wolthuis, Ivo Ruijter en mijzelf. Wat een hectiek zoveel rijders van één club! Gelukkig loopt alles prima en komt de wedstrijd, op de minuut op tijd, ten einde. Zeer knap rekenwerk van Martijn want er is uiteindelijk geen minuutje ijs verspilt of gestolen. De Friese juryleden kunnen na afloop weer met het hele gezin een jaar lang de haren wassen met shampoo van Hegron (zullen ze dat ook achterstevoren doen?).

Na, nogmaals, een knap staaltje rekenwerk van Martijn komt hier de uitslag:

Categorie I:
1ste Kai Feberwee
2de Zoë Paardekooper
3e Didi Wals

Categorie II:
1ste Frans Faber
2de Martijn Goedhart
3e Andries de Weert

voor de volledige uitslag zie dit bericht.

Twee hele mooie en terechte winnaars:
Kai laat zien dat hij de slag te pakken heeft en zijn hoofd, zijn lijf en zijn materiaal eindelijk helemaal de baas is. Zijn nieuwe bijnaam: The Boss
Frans bewijst dat je met keihard werken en ijzeren discipline zelfs een ongrijpbare sport als schaatsen, op latere leeftijd de baas kan worden. Zijn nieuwe bijnaam: The Boss.

Toeval? Toeval bestaat niet……

geschreven door: Jan Paul Drost