Home > Schaatser van de Maand > Schaatser van de Maand (November)

Schaatser van de Maand (November)

Ik ben Werner Rem, geboren in het jaar 1961 dus 53 jaar oud en woon in Amsterdam, vlakbij de Jordaan. Vroeger op de middelbare school heb ik Atheneum gedaan en daarna met ik naar de Academie Industriële vormgeving op HBO niveau gegaan. Op dit moment run ik samen met een vriend een discount verfwinkel. Mijn grootste voorbeelden zijn alle snelle marathon schaatsters. Op zevenjarige leeftijd ben ik begonnen met schaatsen op natuurijs, met onderbindertjes achter een stoel op de vijver in het park. Ik vond het schaatsen zo leuk dat als er natuurijs was hele dagen van vijver naar plas fietste om te kijken of het ijs goed was en er bekenden schaatsten. ’s Avonds ging ik naar de (natuur)ijsbaan, want die hadden lampjes en muziek.

Ik ben mijn hele leven blijven schaatsen. Eerst op hockeyschaatsen, later op noren. Op de Jaap Eden baan zater mijn kinderen bij Duosport. Daar kwamen we Swen Faber tegen die ons tipte om lid te worden van de ijsclub Hard Gaat Ie. Sinds drie jaar ben ik lid en train ik bij HGI. Ik rijd marathon en langebaan wedstrijden. Marathon vind ik het leukst. Daar richt ik mijn training dan ook het meeste op, dus veel duurtrainingen. ’s Zomers twee keer per de week fietsen (60km met de mannen en 50km met de jeugd), soms nog een toertocht in het weekend en één keer in de week een skeelertraining in het Twiske. Meestal ga ik in het weekend ook nog op pad om een mooi rondje te skeeleren. ’s Winters één ijstraining, één keer in de week marathon of lekker rondjes rijden in Haarlem. Op donderdag of vrijdag een rondje fietsen en meestal nog een keer schaatsen of een langebaanwedstrijd in het weekend. Wat betreft langebaanwedstrijden vind ik de 1500 en 3000 meter het leukst, 100 meter vind ik te kort.

De leukste ervaringen blijven toch wel de natuurijs tochten. Er kan weinig op tegen in de zon op zwart ijs tussen het riet over het Naarder plas schaatsen met 10 meter per slag. Of met een paar honderd man tegelijk over de Amstel naar Ouderkerk. In het eerste jaar van mijn HBO opleiding was er een staking op die school, wel aanwezig maar geen les. Het was een strenge winter en ik had de parkeerplaats onder water gezet met de brandslang, zodat daar geschaatst kon worden.

Naar het schaatsen en fietsen zeil ik graag met onze platbodem over de Wadden (hiermee gaan we ook in de zomer mee op vakantie, de racefietsen blijven dan thuis maar de skeelers en hardloopschoenen gaan zeker altijd mee en worden ook gebruikt), muziek luisteren op mijn voornamelijk zelfgebouwde installatie en koken doe ik ook graag. Mijn droom is om in de top 10 van de Masters in een marathon over 100 kilometer op natuurijs te willen eindigen of een beetje vlot een Elfstedentocht uit te rijden, maar dat zal wel bij dromen blijven… Ik heb namelijk geen eens een licentie voor de Elfstedentocht.

PR’s

100: 12.53 AM

500: 48.07 HN

1000: 1:40.87 AM

1500: 2:29.79 HV

3000: 5:09.04 HN

Eens kijken of we nog wat tijden kunnen verbeteren dit jaar. Als ik niet harder ga moet ik die Aafje Houwer trofee nog inleveren…

PS: één sport ben in nog vergeten te zeggen. Als het even kan mag ik graag een weekje of langer per jaar, het liefst in Italië, snowboarden. Op mijn freestyleboard met softboots van een zwarte pukkelpiste afspringen doe ik erg graag, maar een beetje slalommen op een vlakkere helling is ook niet verkeerd.